Bauco-courriolo
Elytrigia repens
Poaceae Graminaceae
Noms en français : Chiendent officinal, Chiendent rampant.
Descripcioun :La bauco-courriolo se destrìo dis àutri Elytrigia qu'èi la souleto emé d'espigueto bèn barbudo. Se recounèis peréu à si fueio plato que vesèn bèn li fìni costo. Coume lou noum lou dis, es uno meno courriolo, pèr acò li païsan l'amon gaire.
Usanço :Lou rizoumo èi bon pèr ajuda à faire pissa e levo li graviho dóu ren que caup de sau de poutassium ; èi tambèn destiblant. Se pòu manja li jóuini brout en ensalado o n'en faire uno bouiaco.
Port : Erbo
Taio : 0,3 à 1 m
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Elytrigia
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Tribu : Triticeae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2200 m
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Camin
- Escoumbre e proche dis oustau
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Elytrigia repens (L.) Desv. ex Nevski, 1934
(= Elymus repens (L.) Gould, 1947 )
Nielo-bastardo
Nigella hispanica
Ranunculaceae
Noms en français : Nigelle d'Espagne, Nigelle de France.
Descripcioun :La nielo-bastardo trachis dins li champ de cerealo. Mai emé lis erbicide, es uno planto que se vèi pu gaire. Ei pulèu basso (20-50 cm) e tambèn forto. Fai de poulìdi flour bluio. Pèr la destria de la pato-d'aragno que ié sèmblo, fau regarda que i'ague ges de bratèio que remounton sus li bord de la flour. Mai li fru se sèmbon pas. Coumpara emé Nigella damascena.
Usanço :D'estùdi an moustra que la nielo-bastardo caupié de mouleculo bono pèr lucha contro li baterìo. Dins d'ùni païs dóu levant, sa cousino Nigella sativa èi cultivado pèr n'en faire la recordo de grano coumestiblo.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Nigella
Famiho : Ranunculaceae
Ordre : Ranunculales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Champ de cerealo
Liò : Champ
- Escoumbre e proche dis oustau
- Meissoun
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Nigella hispanica L., 1753
(= Nigella gallica Jord., 1852 )